Opinie i Rankingi

Olejek arganowy

Olej arganowy słynie ze swoich właściwości zapewniających piękny i zdrowy wygląd skóry oraz włosów. Jego składniki mają moc odmładzania, a ponadto jest traktowany jako afrodyzjak. Szczególnie stosowany jako kosmetyk w ostatnich latach zyskał uznanie także poza Marokiem, z którego pochodzi, ale może być również używany w kuchni do przyrządzania potraw. Nic dziwnego, że niektórzy nazywają go płynnym złotem Maroka.

Drzewo arganowe i jego owoce

Można powiedzieć, że Marokańczycy mają wyłączność na pozyskiwanie oleju arganowego, bo samo wiecznie zielone drzewo arganowe, zwane także arganią żelazną, rośnie niemal tylko w zachodniej części ich kraju. W odróżnieniu od innych roślin należących do tej samej rodziny, znakomicie czuje się w klimacie suchym. Można je spotkać nawet na północy pustyni Sahara.

Okres rozkwitu kwiatów tego wyjątkowego drzewa przypada na miesiące wiosenne i letnie. Zwykle rozpoczyna się w maju i trwa aż do końca sierpnia. Same owoce dojrzewają zaś przez rok. W trakcie dojrzewania mają jeszcze barwę zieloną, a gdy dojrzeją zmieniają kolor na jasnożółty. Ich owalny kształt skrywa cienką, ale jednocześnie bardzo twardą powłokę, która otacza silnie złączone ze sobą nasiona tworzące orzech, kształtem przypominający migdał. Owoce mogą mieć około 5 centymetrów długości.

Proces produkcji oleju arganowego

Sam olej arganowy znajduje się w nasionach i jest wzbogacony kwasami tłuszczowymi, a tajemnica jego cudownych właściwości odmładzających tkwi w sposobie pozyskiwania. Owoce po zebraniu suszy się w promieniach marokańskiego słońca, a następnie rozłupuje ręcznie, dzieli i praży nasiona, by wreszcie je zmielić i wymieszać w zimnej wodzie. Tak powstałą miksturę (pastę) zalewa się ciepłą wodą, dzięki czemu olej wypływa na powierzchnię i jest z niej zbierany. Następnie, po okresie leżakowania, zyskuje na przejrzystości i jest starannie oczyszczany, by utrzymać wszystkie jego zdrowotne właściwości. Mięsista powłoka nasion nie uczestniczy w pozyskiwaniu oleju, stanowi za to pokarm dla zwierząt.

W Maroku od wielu lat w procesie produkcji oleju arganowego metodą tradycyjną kluczową rolę odgrywają kobiety. Jest to dla nich działanie bardzo pracochłonne, bo na uzyskanie jednego litra potrzebnych jest nawet 8-10 godzin pracy.

Dlaczego olej arganowy wspomaga zdrowie?

Olej arganowy nie jest w Maroku aż tak popularny jak olej z oliwek, ale ma swoje wielkie atuty dla zdrowia w porównaniu z tym ostatnim. Dość wspomnieć, że w 37 % składa się z kwasu linolowego, który jest bardzo ważny dla naszego organizmu, bo ten nie jest w stanie sam go wytworzyć. W przypadku oleju oliwkowego ten udział wynosi tylko 10 %.

Kwas linolowy oraz olejowy stanowią zdecydowaną większość składu oleju arganowego, który charakteryzuje się bardzo bogatym smakiem, przypominającym niektórym masło orzechowe. Od oliwy z oliwek odróżnić go można także po wyglądzie. Posiada bowiem nieco ciemniejszą barwę z lekko czerwonawym odcieniem. Tą ciemniejszą barwą charakteryzuje się odmiana używana do gotowania, zaś jaśniejsza jest ta stosowana w kosmetykach.

Zobacz
Komentarze (0)